Meer dan advocaat alleen

Het familierecht heeft betrekking op scheidingen maar ook op alimentatie, problemen rondom de kinderen zoals gezag en verdeling van de zorg, en problemen rondom de verdeling of verrekening bij gemeenschap van goederen of huwelijksvoorwaarden.

Als je besluit uit elkaar te gaan of geconfronteerd wordt met dat besluit, komt er veel op je af. Het is belangrijk dat je daarbij wordt begeleidt door iemand met verstand van zaken én op een manier die bij je past. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn, is het zaak om zoveel mogelijk te investeren in het behoud van goede onderlinge verhouding en een goede ouderrelatie.

0
0
0
s2smodern

DosenbarometerWanneer een familielid, partner of andere naaste overlijdt gaat u een lastige periode tegemoet. Het omgaan met verlies, rouw én het afwikkelen van de nalatenschap. U krijgt daarbij mogelijk allerlei vragen voorgeschoteld waar u misschien geen weet van heeft. Wat doen we met de nalatenschap? Is er een testament? Wat staat er in? Wat doen we als er geen testament is? En hoe komen we verder als we vastlopen bij het verdelen van de nalatenschap?

Wij helpen u graag verder met praktisch advies bij vragen, ondersteuning bij gesprekken met de familie en met het zoeken naar oplossingen wanneer u er samen niet uit komt.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

In een mediation (bemiddeling) proberen de partners om met elkaar in een aantal gesprekken tot overeenstemming te komen over alles wat er in het kader van een scheiding of verbreking samenleving geregeld moet worden. Als mediator (bemiddelaar) begeleiden wij beide partners op zowel juridisch maar ook op relationeel en emotioneel gebied. De mediator houdt, als neutrale derde, de belangen van beide partijen in het oog. Het is belangrijk om te weten dat een mediator wel informeert maar niet adviseert. Het is dus niet zo dat de mediator knopen doorhakt voor partijen of zegt wat zij moeten afspreken. Wel kan de mediator met partijen opties bedenken om te kijken welke oplossing het best overeenkomt met de wensen en belangen van partijen. Afhankelijk van de situatie kunnen er tijdens het mediationtraject andere adviseurs worden ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld een accountant, een fiscalist, een pensioendeskundige, maar ook een coach of (kinder)psycholoog.

Het verloop van het mediationproces

Op het moment dat de partners over al de te bespreken onderwerpen overeenstemming hebben bereikt worden deze afspraken door de mediator vastgelegd in een (scheidings)convenant en – indien nodig – een ouderschapsplan. Indien er sprake is van een huwelijk worden het convenant en het ouderschapsplan met een gemeenschappelijk echtscheidingsverzoek worden ingediend bij de rechtbank. De rechtbank geeft dan een beschikking af met daarin de uitgesproken echtscheiding en de bekrachtiging van de gemaakte afspraken. Het is dan een administratieve procedure, zonder zitting. De echtscheiding is pas definitief wanneer deze beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

0
0
0
s2smodern

Een overlegscheiding (Collaborative divorce) is een andere manier van scheiden en een prima alternatief voor mediation. Overlegscheiding is een wijze van conflictoplossing tussen mediation en procederen in. Alle voordelen die voor mediation kunnen worden genoemd, gelden ook voor de overlegscheiding. Het grote verschil met mediation is dat iedere partner wordt bijgestaan door een eigen (overlegscheidings)advocaat. Vooral als er geen evenwicht bestaat tussen de partners in kennis en/of emoties, is de overlegscheiding de aangewezen weg om toch gezamenlijk tot afspraken te komen en een procedure te vermijden.

Een eigen vertrouwenspersoon

In een overlegscheiding worden de partners ieder bijgestaan door hun eigen overlegscheidingsadvocaat. De partners met hun advocaten vormen het basisteam. Een coach (meestal met een psychologische achtergrond) maakt ook onderdeel uit van het team. De coach kanaliseert de emoties en begeleidt het scheidingsproces. Het is mogelijk om externe deskundigen aan het team toe te voegen, zoals een accountant, een fiscalist of een pensioendeskundige. Deze deskundige wordt door beide partners aangewezen, waardoor strijd wordt voorkomen.

0
0
0
s2smodern

VW BulliHoe maak je een succes van je samengestelde gezin? Zijn er eigenlijk wel gelukkige samengestelde gezinnen? Gelukkig steeds meer! Het aantal samengestelde gezinnen groeit. Na je scheiding of  het overlijden van jouw partner wordt je opnieuw verliefd. Je ontmoet iemand die, net als jij, al kinderen heeft. Samen willen jullie verder met elkaar en bouwen aan een gezamenlijke toekomst, maar hoe gaat dat met de kinderen? Waar moet je opletten en waar kun je rekening mee houden. Als stiefplancoach helpen wij bij het succesvol maken van jouw samengestelde gezin. Zo kunnen wij jullie adviseer bij en helpen met het opstellen van een stiefouderschapsplan. Dit is een plan waarin je onder andere met elkaar vastlegt hoe jullie samengestelde gezin eruit ziet. Je neemt er concrete afspraken op die je met elkaar maakt over de opvoeding van de kinderen en over wie welke verantwoordelijkheden hierin heeft. Zo weet je wat je van elkaar kunt verwachten en voorkom je lastige situaties.

We geven wat tips uit het boek: “Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? Stiefplan, tips en tools voor het samengestelde gezin. Uitgeverij Pica, 2012 ”

0
0
0
s2smodern